Nebulae | Νεφέλωμα

Τα νεφελώματα αποτελούνται από σκόνη και αέρια κυρίως υδρογόνο και ήλιο.

Η σκόνη και τα αέρια σε ένα νεφέλωμα είναι πολύ απλωμένα, αλλά η βαρύτητα μπορεί να αρχίσει σιγά-σιγά να συστέλλει αυτές τις συστάδες σκόνης και αερίου.

Καθώς αυτές μεγαλώνουν και μεγαλώνουν, η βαρύτητά τους γίνεται ισχυρότερη και ισχυρότερη.

Τελικά, η συσσώρευση σκόνης και αερίου γίνεται τόσο μεγάλη που καταρρέει από τη δική της βαρύτητα. Η κατάρρευση αναγκάζει το υλικό στο κέντρο του σύννεφου να ζεσταθεί και έτσι αυτός ο ζεστός πυρήνας είναι η αρχή ενός άστρου.

Τα νεφελώματα υπάρχουν στο διάστημα ανάμεσα στα αστέρια επίσης γνωστό ως διαστρικό διάστημα.Το πλησιέστερο γνωστό νεφέλωμα στη Γη ονομάζεται νεφέλωμα του Helix.και είναι περίπου 650 έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Πέντε από τα ομορφότερα νεφελώματα είναι τα ακόλουθα:

Cat’s Eye Nebula

Το νεφέλωμα της γάτας ήταν ένα από τα πρώτα πλανητικά νεφελώματα που ανακαλύφθηκαν. Είναι επίσης ένα από τα πιο πολύπλοκα πλανητικά νεφελώματα που είναι γνωστά. Ανακαλύφθηκε από τον William Hershel το 1786, που σχηματίστηκε από ένα πεθαμένο αστέρι αρχικά περίπου πέντε φορές τη μάζα του Ήλιου.

Αυτό το όμορφο διαστρικό σύννεφο βρίσκεται περίπου 3.300 έτη φωτός από τη Γη και μπορεί να βρεθεί στον αστερισμό Draco, στο βόρειο ημισφαίριο.

Το νεφέλωμα των ματιών της γάτας σχηματίστηκε όταν το αστέρι έχασε το εξωτερικό φάκελο του υλικού και συνέβη πριν από περίπου 1.000 χρόνια.

The Crab Nebula

Το νεφέλωμα καβούρι, ένα από τα πιο μελετημένα αντικείμενα στο διάστημα, απεικονίζει τα ερείπια ενός αστέρα που εξερράγη ως σουπερνόβα πριν από περίπου χίλια χρόνια.

Το αποτέλεσμα μιας σουπερνόβα σημειώθηκε από τους χρόνους που ήταν δεσμευμένοι στη Γη το 1054 μ.Χ. Είναι γεμάτο με μυστηριώδη νημάτια που δεν είναι μόνο εξαιρετικά περίπλοκα αλλά φαίνεται ότι έχουν λιγότερη μάζα από ότι εκτοξεύονται στην αρχική σουπερνόβα και υψηλότερη ταχύτητα από την αναμενόμενη από μια ελεύθερη έκρηξη .

Το Νεφέλωμα Κάβουρας εκτείνεται περίπου 10 έτη φωτός. Στο κέντρο των νεφελωμάτων βρίσκεται ένα πάλσαρ: ένα αστέρι νετρονίων τόσο μαζικό όσο ο ήλιος, αλλά μόνο με το μέγεθος μιας μικρής πόλης. Ο κάβουρας Pulsar περιστρέφεται περίπου 30 φορές κάθε δευτερόλεπτο.

Eskimo Nebula

Το 1787, ο αστρονόμος William Herschel ανακάλυψε το Νεφέλωμα του Εσκιμώου, το οποίο από το έδαφος μοιάζει με το κεφάλι ενός προσώπου που περιβάλλεται από μια κουκούλα. Το 2000, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble απεικόνιζε το νεφέλωμα που εμφανίζει σύννεφα αερίου τόσο περίπλοκα που δεν είναι πλήρως κατανοητά.

Το Νεφέλωμα του Εσκιμώου είναι σαφώς ένα πλανητικό νεφέλωμα και το αέριο που αναφέρθηκε παραπάνω συνέθεσε τα εξωτερικά στρώματα ενός ηλιόλουστου αστέρα μόλις πριν από 10.000 χρόνια.

Helix Nebula

Αυτό είναι το πολύχρωμο τέλος της ζωής ενός αστεριού. Ο ελικοειδής είναι ένα παράδειγμα ενός πλανητικού νεφελώματος, το επεκτεινόμενο κέλυφος του λαμπερού αερίου γύρω από ένα αστέρι που μοιάζει με Ήλιο.

Το Helix, που βρίσκεται 650 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Υδροχόου, είναι ένα από τα πλησιέστερα πλανητικά νεφελώματα στη Γη.

Αυτό το λαμπερό σύννεφο αερίου φαίνεται πολύ μεγάλο στον ουρανό: το προφανές του μέγεθος είναι περίπου το ήμισυ της διάμετρος της πανσέληνος.

Η πραγματική διάμετρος του Helix είναι περίπου 2,5 έτη φωτός.) Στην πραγματικότητα, το νεφέλωμα είναι τόσο μεγάλο που οι αστρονόμοι που χρησιμοποιούν το τηλεσκόπιο Hubble δεν θα μπορούσαν να αποσπάσουν ολόκληρο το νεφέλωμα σε ένα ή και δύο στιγμιότυπα!

The Butterfly Nebula

Το NGC 6302, που ονομάζεται επίσης Νεφέλωμα Bug ή νεφέλωμα πεταλούδων, είναι ένα διπολικό πλανητικό νεφέλωμα στον αστερισμό Scorpius.

Η δομή στο νεφέλωμα είναι από τις πιο πολύπλοκες που παρατηρήθηκαν ποτέ στα πλανητικά νεφελώματα. Το φάσμα του NGC 6302 δείχνει ότι ο κεντρικός του άξονας είναι ένας από τους πιο καυτούς γνωστούς αστέρες, με θερμοκρασία επιφανείας άνω των 250.000 βαθμών Κελσίου, υποδηλώνοντας ότι το αστέρι από το οποίο σχηματίστηκε πρέπει να ήταν πολύ μεγάλο.

Πηγή Φωτογραφιών NASA/Hubble Space Telescope/ESA

Για περισσότερες φωτογραφίες με νεφελώματα μπορείτε να βρείτε στο Site της NASA στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.nasa.gov/subject/6893/nebulae/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: